Korte impressie nieuwe spellen:

Op deze pagina geef ik een korte impressie van spellen die ik laatst gespeeld heb.
Aangezien eerste indrukken soms misleidend kunnen zijn,
zijn deze impressies geen vervanging van de wat meer uitgewogen recensies.

Archon Glory & Machination
toegevoegd op: 2014-09-04


De spelers kruipen bij dit spel in de rol van stadsbestuurders. Zij proberen de gunst van de koning te verkrijgen en zo veel mogelijk invloed op de stad uit te oefenen. In 3 seizoenen strijden de spelers om de beste acties in de stad, het verwerven van personen en het inzetten van ridders. Na elk seizoen wordt de stad aangevallen en dient deze verdedigt te worden. Doe je dit niet dan krijg je straf.

Archon is een worker-placement spel waarbij je speelfiguren op het bord plaatst en acties uitvoert. Hierbij wordt gehandeld met geld, goederen en wapens. Er kunnen gebouwen, ridders, kunstenaars en wetenschappers worden gebouwd of ingehuurd. Elk levert je een aantal overwinningspunten op. Elke speler bezit 10 kaarten. Deze worden verdeeld in 2 stapels met 5 kaarten. Deze 5 kaarten mogen ingezet worden in een ronde om 5 actie uit te voeren. Met een gewone kaart voer je een standaard actie uit. Maar je kunt de kaarten omwisselen en verbeteren. Je krijgt gekleurde kaarten die je privileges opleveren bij het uitspelen. Zo kun je geld van anderen afpikken, acties uitvoeren die eigenlijk bezet zijn en acties uitvoeren die je meer opleveren dan normaal. Ook kun je er voor kiezen om meerdere acties achter elkaar uit te voeren.

Archon is een mix van bestaande goede spelsystemen die gegoten zijn in een nieuw spel. Hier draait het om de juiste keuzes maken bij het inzetten van je speelfiguren en het uitvoeren van acties. De upgrade van kaarten is uniek en maakt het spel boeiend en spannend. Hoe vaker je dit spel speelt hoe meer je de diepgang van het spel ziet. Alles is prima in elkaar verweven en werkt solide. Jammer is wel dat het bord echt enorm overweldigend en onoverzichtelijk is. Ook de gebruikte kleurstelling van materiaal is een slechte keuze en werkt verwarrend. Wie hier echter doorheen kijkt ziet een prachtig spel met veel potentie. Een topper in het worker-placement genre. Waardering: 8
Lewis & Clark
toegevoegd op: 2014-06-24


We gaan 200 jaar terug. Napoleon verkoopt een deel van Amerika. Twee mannen worden erop uitgestuurd het land te ontdekken. Tijdens hun reis over het water komen Lewis en Clark indianen tegen die hen helpen grondstoffen te verzamelen, kano’s te bouwen en paarden te temmen. Er zijn meerdere expedities. De expeditie die als eerste de kust bereikt wint het spel.

Lewis en Clark is een wedstrijdspel. De spelers proberen zo snel mogelijk de rivier af te reizen van het zuiden naar het westen. Hierbij nemen ze manschappen in handen (kaarten), gebruiken kano’s en paarden om zich verder voort te bewegen en handelen met de indianen. Het spel is een combo van reisspel, worker-placement en kaarten verzamelen en acties uitvoeren. Als actie kan een speler een tweetal kaarten inzetten en een actie 1 of meerdere keren uitvoeren. Een goed spelmechanisme. Het spel is solide, maar niet bestand tegen mijn spellenclub. De auteur heeft een belangrijke regel erkent, maar geen aandacht aan besteed. De “terugzakken en oppotten” strategie is onoverwinnelijk. Jammer van zo’n prachtspel, echter niet voldoende doorontwikkeld. Ook de speelduur (30 minuten per speler) helpt niet echt mee. Waardering: 7
Istanbul
toegevoegd op: 2014-05-22


In Istanbul speel je een handelaar die samen met zijn assistenenten als eerste 5 robijnen in zijn bezit krijgt. Twee tot vijf handelaren proberen dit voor elkaar te krijgen. Door slim te handelen kunnen de spelers hun handkarren volladen met goederen en deze vervolgens verkopen voor veel geld. Robijnen kunnen verkregen worden door goederen en geld in te wisselen. Het spel bestaat uit 16 tegels met elk een eigen actie, die telkens anders geplaatst kunnen worden voor telkens een afwisselend spel.

In dit spel probeer je zo snel mogelijk 5 robijnen te verzamelen. Dit doe je door telkens de afweging te maken in de verschillende acties op het bord. Je kunt voor veel goederen gaan of voor geld en daarna inwisselen voor robijnen. Hierbij zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en dus een verscheidenheid aan actiekeuzes. Wat maakt Istanbul uniek? De spelers hebben een toren van schijven die ze over het bord verplaatsen. Telkens als er een actie wordt uitgevoerd blijft er een schijf achter. Zijn de schijven op dan kan er geen actie uitgevoerd worden, of moet de speler een eerdere actie herhalen. Je moet dus goed vooruit plannen. Kom je met je handelaar een ander persoon tegen op een actieveld, dan krijg je een beloning of kost je dit geld. Dit kan een voordeel of een nadeel zijn om een actie te kiezen. Istanbul is een prachtig spel met ruime keuzes. Het heeft een perfecte balans in de schakel tussen goederen, geld en doel. Spannend en uitdagend van begin toe einde met een uniek en apart spelsysteem. Een dikke 8!
De Glasstraat
toegevoegd op: 2013-11-16


In dit spel produceer je glas en baksteen. Om dit te bereiken heb je verschillende grondstoffen nodig. De grondstoffen worden geproduceerd door het inzetten van karakterkaarten. Ook kun je gebouwen bouwen met deze karakterkaarten. Elk gebouw levert je een voordeel op of punten. Gebouwen leveren punten op. Glas, baksteen en kwartszand leveren ook punten op. Winnaar is de speler met de meeste punten.

Leuke aan glasstraat is het gebruik van de productiewielen. Hierop worden de verschillende grondstoffen bijgehouden. Als je voldoende grondstoffen bezit wordt er automatisch glas of baksteen geproduceerd. Met deze grondstoffen koop je waardevolle gebouwen die je voordelen op punten opleveren. Grappige aan dit spel is dat je 4 rondes een keuze maakt van 5 karakterkaarten. Er zijn in totaal 15 karakterkaarten. Van deze 5 kaarten speel je er maar 3 en kun je als je dezelfde kaarten als je medespelers op hand hebt meeprofiteren van zijn actie. Glasstraat is een niet al te moeilijk spel, waarbij je goed moet plannen. Er is een ruime keuze in gebouwen en karakterkaarten, echter doen ze te weinig om het spel spannend te houden. Persoonlijk vind ik het spel te weinig diepgang hebben en zal ik het waarschijnlijk niet nog een keer spelen. Waardering: 6.5
Spyrium
toegevoegd op: 2013-10-30


Spyrium speelt zich af in een andere wereld. Spelers bouwen fabrieken en zetten arbeiders in om de productie van Spyrium op gang te zetten. Door het goed omgaan met deze nieuwe grondstof verdienen de spelers geld en overwinningspunten. De arbeiders kunnen ingezet worden in de fabrieken, maar kunnen ook specialisten aan het werk zetten en patenten aankopen. Met deze patenten verzekeren de spelers zich van een bepaalde techniek die alleen voor hen beschikbaar is in dit spel en uiteindelijk overwinningspunten en voordelen oplevert.

Spyrium werkt met een worker-placement methode. In 6 ronden worden 9 kaarten op tafel gelegd, waarbij de spelers geld kunnen verdienen, gebouwen of patenten kunnen aankopen en hun aangekochte waren kunnen gebruiken. De speler die het slimst geld en spyrium omzet in overwinningspunten en de juiste fabrieken en gebouwen aankoopt wint uiteindelijk het spel. Spyrium is een spannend spel met een apart spelmechanisme. Het spel heeft herkenbare spelsystemen die niet echt vernieuwend zijn, maar is spannend genoeg om het toch tot een goed spel te brengen. Nu een aantal keer gespeeld en waanzinnig goed spel! Waardering: 8.5
Roll through the Ages
toegevoegd op: 2013-06-11


In Roll through the Ages bouw je een beschaving op. Door middel van het gooien met de dobbelstenen bouw je steden, ontwikkel je jouw bevolking, bouw je monumenten en laat je rampen plaats vinden. De 7 dobbelstenen geven aan wat je kunt bouwen. Met goederen kun je jouw bevolking ontwikkelen, bonuspunten krijgen, je beschermen en extra opties ontwikkelen die het spel makkelijker laten verlopen. Met arbeiders bouw je steden en monumenten. Monumenten geven je punten. Met voedsel geef je jouw steden te eten iedere ronde. Maar let op dat je niet te veel schedels gooit of te kort aan voedsel hebt, dit veroorzaakt rampen. Elke ramp telt als minpunt. De speler met de meeste punten wint het spel.

Dit spel heeft wat weg van Yahtzee. Alleen in dit spel is het allemaal wat complexer. Je mag 3 keer werpen en beslissen welke dobbelstenen je houdt. Met deze dobbelsteenworp kruis je op jouw blaadje aan wat je hebt gebouwd. Je kunt extra steden bouwen met arbeiders. Elke stad telt als een dobbelsteen die je mag werpen. Ontwikkelen geeft extra opties, punten en bonuspunten. En monumenten geven je alleen de punten. Elk spel is anders en spannend. Door het geluk met de dobbelstenen bepaal je jouw strategie. Opsparen voor een goede ontwikkeling is een optie, maar als een speler 5 ontwikkelingen heeft gebouwd eindigt het spel. Ook als elk monument 1 keer gebouwd is eindigt het spel. Dit spel is spannend, makkelijk te begrijpen en op te zetten, handig om mee te nemen en met alle spelersaantallen een verademing. Ik waardeer het spel momenteel op een 8.
Game of Thrones
toegevoegd op: 2012-11-23


De koning is dood. Het land Westeros is in strijd. Zeven koninkrijken strijden om de ijzeren troon. Dit doen ze door landen te veroveren en oorlogen te voeren. Westeros is een groot eiland. Elke speler begint er op een stuk land. Door middel van het inzetten van fiches worden per provincie orders aan de legers gegeven. Dit kunnen orders zijn om aan te vallen of te verdedigen. De strijd barst los. De speler die als eerste 7 steden in bezit heeft wint het spel.

Heerlijk weer eens een spel waarbij je landen moet veroveren. De spelers gooien hun manschappen, paarden en schepen in de strijd om zo snel mogelijk 7 steden te veroveren. Leuke aan Game of Thrones is dat je orders aan al je manschappen moet geven. Dit doen de spelers door het blind inzetten van fiches op de verschillende provincies. Deze worden omgedraaid en de strijd barst los. Ook aardig is dat je door slim te spelen van het ene kant van het bord naar de andere kant kan gaan om aan te vallen. Ook kunnen spelers samenwerken om een ander te verslaan. Een prachtig, spannend spel met een uniek spelmechanisme. Spel dient wel met veel spelers gespeeld te worden. Voor mij een dikke 8,5.
Spartacus
toegevoegd op: 2012-11-18


In Spartacus kruipen de spelers in de rol van gladiatorenbaas. De bazen strijden in de Arena om roem en aanzien te verkrijgen. Hierbij gebruiken de gladiatoren verschillende middelen. In de marktfase worden nieuwe gladiatoren, slaven en attributen verkocht tijdens een veiling. In de arenafase vechten 2 gladiatoren tegen elkaar. De winnaar krijgt aanzien en zal in de volgende ronden als favoriet worden bestempeld. Ook kunnen hierbij invloedspunten worden verkregen. Doel is om zo veel mogelijk invloedspunten te verkrijgen.

Een enorme verrassing dit spel. Je bent als speler continu bezig om gladiatoren te sparen, ze uit te rusten met wapens en ze naar de arena te sturen om het gevecht met andere gladiatoren aan te gaan. De spelers spelen hierbij met dobbelstenen. Hoe krachtiger de gladiator is hoe meer dobbelstenen je kunt gebruiken. Er zijn dobbelstenen die je laten bewegen en dobbelstenen die klappen geven en klappen kunnen incasseren. Spartacus is een veelzijdig spel met veel spanning. Een absolute topper. Voorlopig een dikke 8.
Ticket to Ride
toegevoegd op: 2007-01-01


Eem redelijke tijd hoorden we niet echt veel van de auteur Alan R. Moon, totdat ik de nieuwste uitgaven las die bij Nurnberg 2004 gepresenteerd zouden worden. Daar las ik over het spel “Ticket to Ride” of “Zug um Zug” een nieuw treinenspel van Alan R. Moon. Meteen begon ik informatie te verzamelen over dit spel, en al gauw bleek dat mensen die dit spel al gespeeld hadden er erg enthousiast over waren. Langzamerhand druppelden de informatie binnen en verschenen ook de eerste afbeeldingen van dit spel. Alles zag er veelbelovend uit. Ik hield de informatie bij, tot ik plotseling zag dat het spel al uit was.

Het spel speelt zich af in Amerika, net als Union Pacific en Trans America heeft het bord een landkaart van Amerika. De spelers proberen aandelen te verkrijgen in lijnen die lopen van de ene naar de andere stad. Tussen veel steden is slechts plaats voor 1 maatschappij. Tussen andere steden is er plaats voor alle maatschappijen. Door het sparen van kaarten van deze maatschappijen en het uitspelen van meerdere kaarten kunnen de spelers met hun kleur treinen op de trajecten plaatsen. Hoe langer het traject hoe meer punten dit oplevert. Spelers kunnen meer punten scoren als ze reizen maken volgens hun reiskaarten, die 2 steden aangeven. Maken ze deze reis niet kompleet dan verliezen ze de bijbehorende punten. Wie aan het eind de langste aaneengesloten route heeft krijgt ook nog extra punten.

Wij hebben het spel nu meerdere malen gespeeld. Het spel is spannend, je bent snel aan de beurt en het is vrij actief. Je probeert zo veel mogelijk punten te scoren en trajecten af te leggen. Wij hebben het spel nog niet gekocht, maar het staat hoog op ons verlanglijstje. Het spel is geschikt voor zowel ervaren als onervaren spelers. Het spel vind zich in de trant van Union Pacific en Trans America, maar dan op een hoger niveau. Een regelrechte aanrader en een goede kanshebber voor Spiel des Jahres ????
Iron Dragon
toegevoegd op: 2007-01-01


Tijdens de jaarlijkse spellendag in Weesp kwamen we voor ons een tot nu toe nieuw soort spelsysteem tegen. Iemand had spel “Eurorails” en “Iron dragon” meegenomen. De beide spellen hadden wij nog nooit gezien. Vertelt werd dat het treinenspellen waren waarbij je door middel van het tekenen van wasco op het spelbord je eigen treinrails zou kunnen bouwen. Doel van de spelen was geld te verdienen met het oppikken en afleveren van goederen en grondstoffen in verschillende gebieden. Gekozen werd om “Eurorails” te spelen, omdat deze versie makkelijker was om uit te leggen en niet zo erg lang duurde. We probeerden in Polen hout te halen en in Portugal te verkopen. Het was een erg leuk spel, warbij alle spelers in het spel werden betrokken en er zeer goed geplant moest worden. Tsja, en toen lag “Iron dragon” er nog. Verteld werd dat dit toch het ultieme trienenspel was. Elfen, orcs en mensen die in een fantasierijk, treinen door woestijnen, zandvlaktes en ondergrondse gangen stuurden om er goederen te verhandelen. Met die informatie verlieten we deze dag.

Ja nu was het Essen 2003, en daar lag het bij de stand van Mayfair games, het ultieme treinenspel, Iron dragon. Ja, meteen kopen maar dachten we. Tot dit weekend werd de doos meerdere malen geopend en werd er even stil gestaan bij al dat moois. Nou inderdaad we hebben het nu gespeeld en het is een fantastisch spel. Je bent continu aan het plannen voor je volgende actie, waarbij je toverspreuken, bier of pelgrims in je trein oppikt en deze in een van de orcs-steden aflevert. Iron dragon is een lang durend, maar technisch hoogstaand spel, dat je ooit een keer moet hebben gespeeld. Het raakt je of raakt je niet. Met dank aan Jeroen Volkers.
Hive
toegevoegd op: 2007-01-01


Dit spel zagen we op Essen 2003. Bij het kleine standje waar de uitgever zich had gevestigd was het een enorme drukte. Iedereen scheen wel interesse te hebben in dit spel dat er erg interessant uit zag, vanwege de insecten die als een zwerm zich aan elkaar hadden geklonterd. Ook wij bleven even staan om de aanblik van het interessante spel op ons netvlies te branden. Hive zag eruit als een strategisch spel tussen 2 insectenfamilies, dat bestond uit houten zeskantige blokken waar insecten op waren afgebeeld. Oogverblindend, wij konden niet anders zeggen. Even kijken wat het spel kost, schrik !! De prijs van dit spel deed ons gelijk vertrekken, en we hebben daarna ook geen aandacht meer aan het spel besteed.

Nu zagen we een aantal weken terug dat vrienden het spel zelf hadden gemaakt. Nu werden wij alweer nieuwsgierig. Door een gul gebaar kregen wij het spel mee. Even de uitleg uitprinten vanaf het internet en spelen maar. Wat blijkt, Hive is een enorm goed strategisch spel waarbij spelers doormiddel van het verzetten van insecten de koninginnen-bij van de andere speler probeert in te sluiten. De verschillende insecten hebben verschillende bewegingen, waardoor bij dit spel, net als schaken, een aantal zetten vooruit gedacht moet worden. Al met al een heel geslaagd tweepersoons spel, wat erg strategisch is en leuk voor tussendoor.
De Bruggen van Shangrila
toegevoegd op: 2007-01-01


In Shangrila wonen hoge geleerden. Deze geleerden proberen jongeren op te lijden in een bepaalde vaardigheid, waarna ze op reis worden gestuurd om deze vaardigheid door te geven. Dit gebeurt door het plaatsen van fiche op 1 van de 13 dorpen die Shangrila telt. Elke beurt kan de speler kiezen voor het plaatsen van een geleerde in een dorp, waar reeds een geleerde ligt. Hij kan er ook voor kiezen om 2 leerlingen op reeds bestaande geleerden te plaatsen. Als derde optie kan de speler kiezen om de leerlingen te laten reizen. Dit gebeurt tussen 2 dorpen, waarbij de leerlingen los van hun geleerden vertrekken. Komen ze in een dorp dat minder sterk is dan verjagen ze de leerlingen en geleerden die dezelfde vaardigheid hebben. Tussen de 2 dorpen verdwijnt de brug die ertussen lag. Zo ontstaan dorpen met fiches van verschillende spelers, die niet meer verbonden zijn met bruggen. Wie aan het eind van het spel de meeste fiches heeft wint.

Dit spel is ons niet echt bevallen, je probeert zoveel mogelijk tactisch te plannen. Het geluk zit hem erin dat jouw fiches blijven staan bij een reis, en andere fiches verdwijnen naarmate jouw fiches ergens naartoe reizen. Al met al vinden wij dat je weinig invloed hebt en eigenlijk het spel maar aan zij lot moet overlaten. Hoe goed je ook probeert uit te breiden, de optie om van een zwak dorp naar een sterk dorp te reizen en de brug te laten instorten, zodat het sterk dorp niet meer kan uitbreiden blijft voor ons een zwakke actie en maakt het spel buitengewoon onaantrekkelijk.
Finstere Flure
toegevoegd op: 2007-01-01


Na het succes van Fische Fluppen Frikadellen was er een jaar wachten tot het uitkomen van het volgende spel van de vreemde acteur met het groene haar. Het spel wat in 2003 werd uitgebracht heet Finstere Flure.

In Finstere Flure proberen de spelers hun spelfiguren door de vesting van Forst Fieso te verplaatsen en ze daarbij door de uitgang naar de vrijheid te leiden. Dit moeten ze doen zonder gevangen te worden door het verschrikkelijke monster dat in de gangen van de vesting loopt. Elke speler speelt met 3 of 4 figuren en probeert deze te verplaatsen en te bevrijden. Na het verplaatsen van elk figuur verplaatst ook het monster. Het monster vreet alles wat hij op zijn weg ziet. Daarom is het belangrijk dat als je in de buurt van het monster bent, je je verschuilt achter een steenblok. Ook kan het monster door verschillende dingen die zich in de vesting bevinden van richting verwisselen of van plaats verwisselen. (bijvoorbeeld door een teleporter). Degene die als eerste 2 of 3 van zijn spelfiguren heeft bevrijdt wint het spel.

Het spel is ons echt goed bevallen. Mede doordat het elke keer weer anders is. Je kunt het spel namelijk ook met 7 personen spelen. Plannen is noodzaak, maar je kunt nooit van tevoren weten waar het monster naar toe verplaatst. Uniek en verbluffend !!
NY Chase
toegevoegd op: 2007-01-01


In New York Chase draait het om het te pakken nemen van Mister X, die gespeeld wordt door 1 van de spelers. De andere spelers proberen als detectives achter mister X aan te gaan en hem op een gegeven moment in te sluiten.

Het spel bestaat uit een bord met de plattegrond van New York. Op deze plattegrond staan een heleboel cirkels, die locaties voorstellen. Deze locaties zijn met elkaar verbonden door lijnen, welke bestaan uit taxi, bus of metrolijnen. Mister X krijgt een locatie en de detectives ook. Tijdens de 22 zetten die mister X reist zijn er een aantal zetten waarna hij zijn locatie bekent moet maken. Zo kunnen de detectives erachter komen waar mister X precies is. 2 keer per spel is de mogelijkheid er om met een helikopter te reizen. Ook kunnen de detectives tijdens het spel versperringen uitzetten.

NY Chase is een echt samenwerkingsspel. Net als oudere broer Scotland Yard is het een leuk familiespel. Het spel vereist echte teamwork. Bij ons ligt het spel minimaal 1 keer per jaar op tafel, vanwege de gezelligheid. Net iets makkelijker als Scotland Yard
Volle Hutte!
toegevoegd op: 2007-01-01


Gekocht op de beurs van Essen, deze mocht niet ontbreken in de "Stefan Dorra" verzameling.

In Volle Hutte speelt elke speler een baas van een cafe. De cafes kunnen variëren in indelingen, deze worden gemaakt door het plaatsen van indelingstegels. Zo kunnen de spelers een stuk bar, een pooltafel, een tafelvoetbaltafel, een eettafel of een stuk terras plaatsen. Naast dit kunnen de spelers ook nog gasten uitnodigen om bijvoorbeeld een spelletje te poolen. Elke gast heeft zijn eigen waarde. De gasten kunnen tijdens het spel hun interesse verliezen en kunnen het cafe dan verlaten. De gasten horen hierbij af te rekenen, maar ze kunnen zonder te betalen uit je cafe weggaan.

In het wel of niet betalen zit de kracht van het spel, want dit hebben de spelers zelf in handen. Wanneer je gasten bij een medespeler vandaan haalt zonder te betalen, en deze vervolgens in je eigen cafe zet, waarna ze een enorme rekening krijgen gepresenteerd, dan heb je het goed gedaan en verdien je enorm veel geld. Degene met het meeste geld wint uiteindelijk het spel.

Volle Hutte! is een aardig tussendoortje. Het spel heeft niet echt heel veel diepgang, maar er zitten een aantal leuke elementen in, die het spel uitnodigen om nog een keer te spelen.
Maya
toegevoegd op: 2007-01-01


Maya is een spel over de maya cultuur en over het bouwen van piramides. De spelers zetten werklui in om bouwstenen uit steengroeven te halen, dit doen ze door middel van kaarten uit te spelen. Elke kaart bevat een cijfer. Wie onder een groeve het hoogste aantal cijfers neer heeft gelegd krijgt een bepaalde hoeveelheid bouwstenen. De hierop volgende speler krijgt iets minder stenen. Tevens is er voor de winnaar een fiche met een speciale eigenschap, deze kan tijdens het spel ingezet worden. (vb : startspeler, extra stenen extra transport)

Spelers dienen ook kaarten over te houden want ook op de kaarten staan punten, deze geven aan hoeveel stenen de speler mag bouwen aan de piramide.

Elke bouwlaag heeft een speciaal aantal stenen en wie er de meeste in zijn kleur heeft krijgt het meeste goud. Goud is belangrijk, want wie er het meeste van heeft wint het spel.

Maya is een aardig spel. Het inzetten van kaarten dient redelijk tactisch gedaan te worden, omdat de overgebleven kaarten ook gebruikt dienen te worden. De speciale acties geven het spel een extra dimensie. Het is niet echt een topper, maar een middenklasser. Van ons zou het spel als cijfer een 6.5 krijgen. (schaal 1-10)
Maka Bana
toegevoegd op: 2007-01-01


Maka Bana is een eiland in de grote stille oceaan. Lang is het onbekend gebleven, maar sinds zijn bekendheid is het eiland zeer in trek bij toeristen. De spelers bouwen ieder strohutten op speciaal daarvoor aangewezen plekken. Dit kan niet altijd want ook de inheemse bevolking wil gebruik blijven maken van de stranden. Deze stranden geven zij aan met de tiki, een totempaal.

Elke speler probeert zo veel mogelijk strohutten te bouwen. Ook groepen hutten brengen extra punten op. Wanneer je de meerderheid op 1 of meer van de 4 stranden bezit geeft dit ook extra punten.

De spelers kiezen eerst een plek waar ze willen bouwen, dit doen ze d.m.v. het uitspelen van 3 kaarten. De kaarten geven een strand, het type bodemsoort en een specifieke plek aan. Daarna laat elke speler 1 kaart zien, zodat andere spelers kunnen gokken waar ze gaan bouwen. Daarna wordt door elke speler een tiki in zijn kleur neergezet, hierdoor geeft de speler aan dat op deze plek niet gebouwd mag worden. Hierna draaien alle spelers hun kaarten om en bouwen evt. hun hut.

Het is mogelijk om andermans hutten over te nemen.

We hebben dit spel een aantal keer gespeeld. Het spel is redelijk actief, er zit enige actie en denkwerk in. Het spel is slecht te spelen met 2 spelers.(te voorspelbaar) En met 5 spelers komt er geen einde aan het spel. Een aardig spel, maar geen topper. Waarschijnlijk binnenkort een recensie.
Logistico
toegevoegd op: 2007-01-01


Op de beurs van Essen, Duitsland gekocht. Eerder hadden we de ontwikkelingen van dit spel al meegemaakt. Er werd toen gesproken over een transportspel. Nou dat is ook helemaal waar, Logistico is een spel waarbij de spelers in gebieden producten ophalen en in andere gebieden afleveren. De gevraagde producten stellen schijfjes in een bepaalde kleur voor. De producten die in een gebied geproduceerd worden, worden met blokjes aangeduid. Elk gebied (in totaal 26 "provinciën") vraagt een grondstof en produceert een grondstof in een bepaalde kleur. Tijdens het spel proberen de spelers blokjes af te leveren, door het transporteren met hun boot, vliegtuig of vrachtwagen. Elk met een maximum aantal te vervoeren goederen. Elke beurt dat een speler speelt wordt het geldbedrag dat de spelers kunnen krijgen hoger. Dit wordt uitgekeerd in logi's. Het transporteren zelf kost ook logi's. Wie aan het eind van het spel de meeste logi's heeft wint.

Het spel komt erg traag op gang. Je weet niet goed wat je moet gaan doen, ja leveren en transporteren. Maar meestal kost het meer dan dat het oplevert en dat is niet de bedoeling. Halverwege komt het spel eigenlijk pas echt op gang en uiteindelijk is het een enorme strijd. Al met al een aardig spel met een minder begin. Na een aantal keer spelen is het ons echt wel goed bevallen. Het spel is ideaal met 4 spelers.
Intrige
toegevoegd op: 2007-01-01


Wij vinden spellen met veel interactie erg leuk, zodoende kwam ik op internet een site tegen waarin een aantal spelers uitlegden dat ze tijdens een spel elkaar bijna de hersens insloegen en daarna weer dikke vrienden waren. Dit kwam doordat ze verbonden gesloten hadden tijdens een spel. Het ene verbond zou het andere verbond moeten insluiten. Door middel van corruptie, omkopen en onderhandelen zouden ze het spel kunnen winnen.

Nou, we hebben het spel gevonden, het heet "Intrige". Doel van het spel is om zo veel mogelijk geld te verdienen. Dit doe je door jouw personages in kastelen te plaatsen van andere spelers. Voor elk personage in het kasteel van een ander ontvangt de speler elke ronde een som geld. Doormiddel van corruptie, intriges en omkoperijen worstelen de spelers hun personages de kastelen binnen.

Het spel heeft ontzettende veel interactie. Het omkopen, bieden, afspraken maken en daarna je niet aan deze afspraken houden geeft het spel net even iets extra's. Momenteel ook als kaartspel te koop!
Meine Schafe deine Schafe
toegevoegd op: 2007-01-01


Dit spel lijkt op het eerste gezicht op Carcassonne. Het werd eerder uitgeven in Frankrijk onder een andere naam. In het geheim trekkende spelers een tegel met daarop een herder en schapen in een bepaalde kleur. Vervolgens kiezen zij een van hun tegels en plaatsen die aan een eerder geplaatste tegel. De speler mag hierbij zelf beslissen welke kleur schapen op het kaartje staan. Tevens staan op het kaartje hekken en bossen, die de afscherming van een gebied met schapen aanduiden. Aan het einde van het spel telt het grootste gebied. Dus het gebied met de meeste schapen in 1 kleur. De speler van deze kleur wint het spel. Ook kan een tegel met een wolf een aangesloten gebied schapen opvreten. Ook kun je dan weer een jager inzetten om de wolf te doden etc. etc.

Ik heb niet echt het gevoel dat dit een geweldig spel is. Je kunt je kleur van je schapen niet echt geheim houden. Ook het pesten van de tegenstander kun je niet ongemerkt laten. Matig spel.
Formel Fun
toegevoegd op: 2007-01-01


Tijdens 1 van de vele spellenbijeenkomsten werd dit spel op 1 van de tafels gespeeld. Ik was nieuwsgierig en ging kijken. Toen ik terugkwam vroeg ik aan een speler die bij mij aan tafel zat wat dit voor spel was. Hij was verbaasd, dat ik vertelde dat ik dit spel nog niet gespeeld had. Verder ging ik hier niet op in, maar ik heb de naam van het spel onthouden. Er ging een periode overheen, totdat ik laatst op Spiel 2002 in Essen kwam. Hier kocht ik het voor een prikkie op de 2e hands markt. Nieuwsgierig teste ik het samen met mijn vriendin. Later heb ik dit spel nogmaals met een stel vrienden gespeeld. Het spel ....... Formel Fun.

Formel fun verscheen eerder bij de Britse uitgever "Lambourne Games", een kleine uitgever van sportspellen. Door meer bekendheid aan zijn spellen te willen geven koos hij er voor om dit spel bij Franjos te willen uitgeven.

Formel Fun is een racespelletje. De spelers rijden met houten auto's over een circuit. Dit doen ze door kaarten uit te spelen. Elke kaart heeft een maximumsnelheid en een toegelaten snelheid (1 tot en met 10). Komt de maximumsnelheid overeen met de plaats waar de auto staat dan gaat deze auto het overeenkomstige aantal vooruit. Is dit niet het geval, dan gaat de auto de toegelaten snelheid vooruit. Hierin zit het leuke element van het spel. Elke auto word na elkaar verplaatst. De auto die vooraan staat gaat als eerste rijden, daarna alle andere auto's.

Elke ronde valt 1 auto af, totdat er slechts 2 auto's over zijn. De auto die daarna afvalt verliest en de winnaar blijft over. Je kunt het spel zo indelen dat het kort of lang duurt. Dit ligt aan het aantal auto's dat een speler plaatst. Wil je een lang spel dan speel je met al je auto's van 1 kleur. Wil je een kort spel dat speel je slecht met 1 auto van 1 kleur. Dit staat niet in de regels, maar is een logisch gevolg als je het meerdere keren gespeeld hebt.

Formel fun is spannend, leuk en actief ! Ik vind het een spel dat je met iedereen kunt spelen. Een zeer toegankelijk spel.
Olympia 2000
toegevoegd op: 2007-01-01


Olympia 2000 is een kaartspel dat gaat over de olympische spelen. De spelers spelen kaarten met atleten uit. Op elke kaart staan tevens 5 verschillende onderdelen van de spelen (discuswerpen, de marathon, verspringen, boogschieten en de vierkamp). Elke atleet heeft met deze onderdelen meegedaan. Je kunt dit zien aan het cijfer dat onder het onderdeel staat afgebeeld. Het cijfer geeft aan hoe goed deze atleet in dit onderdeel is. Is het cijfer laag dan gaat het om een topatleet. Niet elke atleet kan uitblinken in alle onderdelen, vandaar dat de cijfers per kaart en per onderdeel flink verschillen. Ook komt het voor dat een atleet gediskwalificeerd kan zijn.

Iedere ronde wordt er een nieuwe prijs uitgegeven, een lauwerkrans met een waarde. Er zijn kransen voor de verschillende onderdelen, ze stijgen iedere ronde in waarde. Wie aan het eind van het spel de hoogste waarde aan kransen heeft wint het spel.

Olympia 2000 is mij goed bevallen. Het spel beschikt over een aantal erg leuke en spannende elementen.

Alle impressies op alfabetische volgorde